Chcielibyśmy spróbować swoich sił w gastronomii, ale jednocześnie obawiamy się, że trudno będzie nam utrzymać lokal, który w takim przypadku musi być dość duży, abyśmy mieli miejsce do przyjęcia gości, jak i to, gdzie będą przygotowywane posiłki?
Jeśli tak, to warto popatrzeć na inne propozycje prowadzenia działalności gospodarczej, które nie będą wymagały od nas posiadania tak dużej ilości miejsca, jak również będą nam dawały większe możliwości jeśli chodzi o znalezienie najdogodniejszej lokalizacji, bo nie będziemy musieli cały czas być w jednym miejscu.
To modne rozwiązanie
Ostatnio dość częstym rozwiązaniem, z którym możemy się spotkać w przypadku gastronomii, jest prowadzenie food trucka. To ciekawa propozycja, bo mamy dość dużą dowolność, jeśli chodzi o miejsce, w którym chcemy prowadzić naszą działalność, a to oznacza, że zawsze możemy podążać tam, gdzie mamy największe szanse na znalezienie klientów. W przypadku tego typu biznesu przede wszystkim musimy zainwestować w odpowiedni samochód. Możemy kupić już taki gotowy, który będzie przygotowany pod gastronomię, albo możemy kupić zwyczajny samochód i samodzielnie go przerobić, tak aby mieć pewność, że całość będzie się prezentowała dokładnie tak jak chcieliśmy. Co ważne, to koszt zakupu i wyposażenia takiego food trucka będzie zależał przede wszystkim od wieku i wielkości samochodu, jak również od tego, jakie menu chcemy serwować. Wiadomo, że mniejszy samochód i mniej wyposażenia będziemy potrzebowali, jeśli będziemy planowali sprzedawać lody. Jeśli natomiast będziemy chcieli serwować hamburgery czy kebaby, jak i inne dania na ciepło, to może się okazać, że ten nasz food truck będzie już musiał być znacznie bardziej wyposażony.
Co zyskujemy?
Nie ulega wątpliwości, że uruchomienie biznesu, który będzie się wiązał z prowadzeniem sprzedaży z food trucka to ciekawe rozwiązanie. Przede wszystkim dlatego, że będziemy tutaj mobilni. To oznacza, że w każdej chwili będziemy mogli przejechać w inne miejsce, aby tam móc szukać nowych klientów. Koniecznie też musimy zdać sobie sprawę, że możemy z wyprzedzeniem sprawdzić miejsca, w których będą odbywały się różne festiwale, zloty, jak i różne inne wydarzenia, które z założenia przyciągają sporą ilość klientów. Wówczas będziemy mogli tak sobie ułożyć plan działania, aby także pojawiać się na takich imprezach. Ludzie wówczas chętnie kupują jedzenie, a to będzie oznaczało, że będziemy mieli szansę sporo zarobić. Plusem jest również fakt, że przy takiej formie działalności nie będziemy musieli martwić się o stoliki i miejsca dla klientów. Będziemy mogli zaproponować leżaki czy krzesełka, ale tak naprawdę to nie będzie obowiązkiem i nikt nie będzie tego od nas wymagał.
Warto się zastanowić czy właśnie taki food truck nie będzie odpowiednią propozycją, jeśli będziemy chcieli zacząć przygodę z własną firmą i będziemy chcieli spróbować swoich sił w gastronomii. Może się okazać, że wtedy naprawdę będziemy mogli liczyć na sporą grupę klientów, tym bardziej, że nic nie będzie nas powstrzymywało przed szukaniem coraz to nowych osób.
1 comment
Food truck to bardzo ciekawy sposób na zarobek