Home Biznes Restauracja może proponować catering

Restauracja może proponować catering

by Angela

Kiedy chcemy otworzyć własną działalność gospodarczą, powinniśmy się zastanowić co to konkretnie powinno być. W czym jesteśmy dobrzy, w czym mamy doświadczenie, co faktycznie pozwoli nam się utrzymać i walczyć z konkurencją na takim poziomie, abyśmy mogli myśleć też o dalszym rozwoju.

Może się okazać, że naszym pomysłem na własną działalność będzie otwarcie restauracji. Wówczas będziemy musieli wybrać odpowiednią lokalizację, pomyśleć nad menu i wystrojem, który ma w niej obowiązywać, ale również powinniśmy wziąć pod uwagę różne rozwiązania, dzięki którym będziemy mogli sprawić, że nasza restauracja nie będzie miała problemów z przyciągnięciem kolejnych klientów i utrzymaniem starych.

Nie tylko na miejscu

Przede wszystkim uruchamiając restaurację powinniśmy dopilnować, aby panowała w niej jak najlepsza atmosfera. To oznacza, że musimy dopilnować każdego szczegółu w jej wystroju, wszystko musi być spójne i pasować do siebie. Dodatkowo, co nawet chyba ważniejsze, musimy dołożyć starań, aby nasze jedzenie było bardzo smaczne, aby ludzie widzieli, że cena jaką przyjdzie im zapłacić jest adekwatna do tego co otrzymują. Jeśli to połączymy z pysznymi potrawami, to możemy być pewni, że nasi klienci będą do nas wracać, a co więcej, że będą naszą restaurację polecali innym. Jednak może się okazać, że takie serwowanie posiłków na miejscu to będzie za mało. To oznacza, że powinniśmy się zastanowić nad cateringiem, ale co ważne, powinniśmy pomyśleć czy chcemy przygotowywać niewielkie dania na wynos, które klient będzie musiał sam odebrać, chcemy je dowozić, czy może nie mamy nic przeciwko temu, aby zapewniać catering na wielkie imprezy, na których bawi się nawet kilkadziesiąt osób? Wszystko trzeba tutaj przemyśleć, bo to będzie miało ogromne znaczenie dla powodzenia naszego planu.

Inna organizacja

Jeśli chcemy, żeby nasze dania na wynos były odbierana przez samych klientów, to nie będziemy musieli się martwić organizowaniem kierowcy i samochodu. Jeśli to my będziemy dowozić takie zamówienia, to powinniśmy już zadbać o transport, tak abyśmy mieli pewność, że zamówienie zawsze dotrze do klienta w umówionym czasie i będzie ciepłe. Dlatego też będziemy musieli zadbać również o specjalne torby do przewożenia posiłków. Chcąc zapewnić catering na duże imprezy, będziemy musieli już dysponować znacznie większym samochodem i większą ilością osób do obsługi, bo wówczas jedna osoba nie poradzi sobie z rozniesieniem tego wszystkiego. Przy takim dużym cateringu warto też pomyśleć o tym, aby zapewniać klientom niezbędną zastawę. Wówczas nasza oferta może się spotkać z jeszcze większym zainteresowaniem, a więc nie będziemy narzekać na brak klientów.

Jeśli prowadzimy restaurację, to zamiast skupiać się tylko na posiłkach oferowanych na miejscu, powinniśmy także pomyśleć o cateringu. Rozwiązań jest sporo, a więc dopasujemy je do naszych potrzeb i możliwości. Tak, aby klienci byli zadowoleni, ale my też. Tylko wówczas będziemy mieli szansę zamienić nasz biznes w sukces.

You may also like

1 comment

darek_orkis 29 kwietnia 2021 - 13:50

Catering jest bardzo dobrą opcją na jakieś przyjęcia firmowe itd

Reply

Leave a Comment